Haber
09.02.2015


Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği (No: 2015/6)

Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği (No: 2015/6)

8 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Peynir Tebliği'ne göre bir ürünün "Koyun Peyniri" veya "Keçi Peyniri" olarak etiketlenebilmesi için tek türe ait sütten üretilmesi gerekmektedir.
 

"f) Peynir üretiminde kullanılan sütün tek bir türe ait olması durumunda türün adı peynir adı ile birlikte belirtilebilir. Bu ürünlerde hayvan türünün görselleri etikette kullanılabilir.

g) Peynir üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılması durumunda kullanılan sütün elde edildiği türlerin adları, ürün adının yanında “koyun, keçi ve inek sütlerinden üretilmiştir” gibi ifadelerle belirtilir. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi gibi türlere ait görsellere yer verilmez."


Koyun veya keçi sütü ve peynirlerinde inek sütü tespiti için R-Biopharm iki farklı metot sunmaktadır:

RIDA®QUICK CIS kitiyle süt numuneleri doğrudan, peynir numuneleri de PBS ile homojenize edilerek çalşılır ve 5 dakika içerisinde %0.5 ve üzerindeki inek sütü tespit edilir.

RIDASCREEN® CIS  ELISA kitiyle 90 dakikada %0.1 ve %1 limitlerinde yarı kantitatif tespit yapılabilir. 

Metotlarla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz lütfen tıklayın.