Avrupa Komisyonu, bazı üçüncü ülkelerden belirli gıda ürünlerinin AB’ye girişte kontrol sıklığını, AB tarım ve gıda zinciri mevzuatıyla ciddi uyumsuzluklar olduğunu gösteren verilerden hareketle geçici olarak arttırma kararı aldı.
Avrupa Komisyonu, kararı 22 Ekim 2019 tarih ve (EU) 2019/1793 sayılı düzenleme ile yayımladı.
14 Aralık 2019 itibariyle geçerli olacak düzenlemeye erişim için lütfen tıklayınız.
Türkiye’den AB’ye giden ve bu geçici uygulamaya tabi tutulacak ürünleri aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.
Kategori |
Parametre |
Kontrol sıklığı, % |
Kuru Üzüm |
Okratoksin A |
5 |
Kuru İncir |
Aflatoksin |
20 |
Fındık |
Aflatoksin |
5 |
Antep Fıstığı |
Aflatoksin |
50 |
Kuru Kayısı |
Kükürt |
10 |
Asma Yaprağı |
Pestisit |
20 |
Limon |
Pestisit |
10 |
Nar |
Pestisit |
10 |
Tatlı Biber |
Pestisit |
10 |
İşlenmemiş bütün, öğütülmüş, parça kayısı çekirdeği (nihai tüketiciye sunulan) |
Siyanür |
50 |