Bio-Rad iQ-Check Salmonella II real-time PCR metodu AOAC First Action Official Method (OMA metodu 2017.06) olarak valide edildi. Metot ile çiğ et numunelerinde 12 saat gibi çok kısa bir sürede, diğer gıda ve yüzey swablarında 20 saat gibi kısa bir sürede sonuç alınabilmektedir.
AOAC Official Methods of Analysis (OMA) programı, kimya, mikrobiyoloji ve moleküler biyoloji alanlarındaki analitik yöntemleri değerlendirmek için hazırlanan önemli bir programdır. Metotlar çok detaylı bilimsel incelemelere tabi tutulurlar ve yalnızca en üst seviyede performans gösterenler Resmi Metot onayı alır.
Resmi Metot statüsü için iQ-Check Salmonella II real-time PCR metodunun tekrarlanabilirlik ve performansını değerlendiren laboratuvarlar arası çalışma yapıldı. Kuru pet maması ve sütlü çikolata, inhibitör bileşiklerin yoğunluğu nedeniyle özellikle zorlayıcı matrisler olarak değerlendirilmek üzere seçildi.
AOAC validasyonu ile aşağıdakileri içeren çeşitli gıda ve çevre yüzeyleri için iQ-Check Salmonella II real-time PCR metodu onaylandı:
- çiğ tavuk eti kıyması
- jambon
- kuru pet maması
- yaş kedi maması
- sütlü çikolata
- peynir
- tavuk karkası rinsi
- yumurta
- çiğ kırmızı et kıyması
- kavun
- fıstık ezmesi
- çiğ tavuk göğsü
- çiğ et
- taze ıspanak
- çelik yüzey
- seramik yüzey
- plastik yüzey
- sızdırmaz beton yüzey
iQ-Check Salmonella II PCR metodu, real-time PCR’ın hızlı, hassas ve kanıtlanmış teknolojisini kullanır. PCR’ın duyarlılığı ve spesifikliği sayesinde sonuçlar, seçici olmayan bir ortamda (BPW) tek bir zenginleştirme sonrasında çiğ et numunelerinde toplam 12 saatte, diğer tüm numunelerde (gıda ve çevre örnekleri dahil) 20 saat içerisinde elde edilebilir.
Ayrıca iQ-Check Free DNA Removal Solution protokolü de AOAC validasyonu kapsamına ilave protokol olarak dahil edilmiştir. Bu yöntem, etidyum veya propidyum monoazde gibi tehlikeli reaktiflere gerek kalmadan PCR öncesi gıda ve çevresel numunelerden serbest DNA’yı uzaklaştırmak için ideal bir çözümdür.